Postamentjagt

Postamentjagt kan være en fornøjelig hobby: Man får frisk luft og motion, man lærer at orientere sig, man må ofte være detektiv, man besøger egne af landet hvor man ellers ikke ville komme, og man får set de flotteste udsigter. Efter et stykke tid vil du opleve, at du er ved at blive mester i Danmarks geografi! Postamentjagt kan nemt kombineres med fisketure, sightseeing, jagt, svampeture, geocaching eller en campingtur i sommerlandet.

For at komme i gang kræves der ikke meget. Ud over kort over de steder man agter at besøge, medbringer man, hvad man ville gøre til enhver anden tur i naturen. Omkostningerne begrænser sig til motorbrændstof, hvis man da ikke er på cykel. Husk fotografiapparat, så du kan dokumentere dit besøg. Tilgængeligheden af postamenterne er vidt forskellig. Nogle gange kan man blot åbne bildøren, stige ud, og sætte sig på stenen. Andre gange må man vandre langt i tæt skov, gennem mose, ad stejle skråninger, over pigtråd og gennem brombærkrat. Et nøje studie af kortet hjemmefra kan give en ide om, hvad der venter. Men man bliver alligevel af og til overrasket. Nogle postamentbesøg viser sig at være et projekt, der kræver en vis planlægning, da stationen er placeret på f.eks. en ø, et militært område, eller et andet sted der ikke lige kan tilgås uden forudgående aftale.

Man kan vælge flere metoder og værktøjer til sin postamentsøgning. Mens det ikke kræver noget særligt at finde et sted som f.eks. Himmelbjerget, må man benytte hjælpemidler til at finde de fleste postamenter ude i terrænet. Personligt foretrækker jeg at bruge kort og eventuelt et kompas, samt den smule stedsans og orienteringsevne, jeg nu engang er i besiddelse af. At finde disse trigonometriske stationer på gammeldaws spejdermanér har altså en vis charme. Hvis man vil følge tidens trend, kan man i stedet benytte håndholdt GPS. Man skal i så fald lige være opmærksom på at kunne konvertere mellem forskellige koordinatsystemer, da postamenternes position ikke altid er opgivet efter samme system, som man sædvanligvis anvender på en GPS-modtager. For at komme igang med dette, vil jeg anbefale, at man besøger hjemmesider om geocaching (En anden sjov hobby), hvor der ofte er ganske gode begyndervejledninger om brug af GPS. Se f.eks. geocaching.dk. Hvis man beslutter sig for at have postamentjagt som hobby, skal man nok lige overveje en afgrænsning. En filatelist samler jo heller ikke på alt, som blot er frimærker. Hvis man vil besøge ethvert fikspunkt der er etableret i landet er der faktisk over 22.000 af slagsen. Hvis man derimod begrænser sig til at besøge de stationer, der er eller har været markeret med et egentligt postament, kommer man ned på under 400. At besøge alle disse er dog også noget af et livslangt projekt, selv for de mest inkarnerede postamentjægere. Så kan man jo vælge et bestemt emne såsom 1. ordens postamenter, postamenter i en bestemt region, murstenspostamenter, eller hvad man nu fatter speciel interesse for. En anden spændende ting er at gøre nyopdagelser. Hvis du finder noget som ikke er beskrevet på postamenter.dk, har du muligvis opdaget noget nyt, som er værd at undersøge nærmere. Under alle omstændigheder er jagten en katalysator for, at man får set fædrelandet på måder som man ellers aldrig ville have gjort. Og det er jo nok det, der er den allerstørste oplevelse! Personligt har jeg faktisk besøgt næsten 20 postamenter i taxa! Jo, det er rigtigt, jeg kører for Struer Taxa.