Den ældste type fra Den Danske Gradmaalings tid er hugget i granit og måler som oftest 47 x 47 x 110 cm. Selve fikspunktet er en centermarkering i form af en messingknap med fordybning i midten.
Hegedal Bavnehøj, Fjellerup Skamlingsbanken Kikkestenen
Det almindeligst forekommende postament måler for den overjordiske dels vedkommende 34 x 34 x 100 cm og er opsat i perioden 1872 - 1937. Det er som oftest udført i granit, men enkelte eksemplarer er støbt af beton. Postamentet er sædvanligvis funderet i en kubikmeter betonstøbning.
Bjerget, Helberskov - Granit Himmelbjerget - Granit Galgehøj, Ærø - Beton
Det ommurede postament er konstrueret for at give en tilstrækkelig stor platform til anbringelse af astronomiske instrumenter. Som oftest står det oprindelige granitpostament indeni. Fra toppen er der hul ned til stationens centermarkering, således at instrumenter kan placeres nøjagtigt over denne. I nogle tilfælde er det murede postament dog anbragt ved siden af den oprindelige station. En sådan instrumentplatform går også under betegnelsen "astronomisk pille". Murstenskonstruktionerne er etableret i 1933-34, men mange af dem består ikke længere. Desværre er der p.t. ikke fundet en liste over hvilke postamenter der blev ommuret. På dette kort er nuværende og og formodentlig tidligere murstenspostamenter markeret.
Hashøj. Typisk ommuret postament med hul i top og 2 sider. Dyred Banke. Dette murede postament Egedal Høj. Fikspunktet på granitpostamentet er synligt er placeret 5 m ved siden af det oprindelige. gennem hullet i toppen.
Der findes flere typer lave postamenter. Disse kan være af granit, men er ofte en betonstøbning med enten messingbolt eller jernrør som centermarkering.
Sandershøj, Anslet Møllebjerg, Lindeballe Frøbjerg Bavnehøj
 Bavnehøj, Fåborg Sdj. Bavnbjerg, Grejs Ravnhøje, Snæbum (Foto: Niels Gundersen)
Den nyeste type postament er en cylindrisk betonstøbning, ofte støbt i et PVC-rør. Diameteren er 39 cm og højden 130-150 cm. Nogle gange er der monteret et ekstra PVC-rør med endnu større diameter yderst. Denne fungerer som et varmeskjold, der skal imødegå de mikroskopiske vridninger der kan forekomme i postamentet når solen bager. Markeringen på postamentets top varierer. Det kan enten være en centermarkering med messingknap, et excentrisk fikspunkt markeret med metalplade eller noget der ligner beslag til fastgørelse af instrumenter. På de fleste stationer er der indstøbt 3 runde blanke metalbolte, disse bruges til at måle hældningen nord-syd og øst-vest. Denne måling foretages kun for at kontrollere postamentets stabilitet. Postamenttypen er indført i efterkrigstiden, og ses ofte i forbindelse med bro- og tunnelanlæg.
Oldenbjerg, Halsskov Masnedø Farø. Centermarkering synlig gennem plexiglasplade
 Nyborg Strand Bakkebølle Strand
Nettet er i nyere tid blevet forbundet til 10 hovedstationer med GPS udstyr. Disse træbeklædte betontårne er noget nær 4 meter høje. Stationerne er aktive i den forstand, at de ikke blot er fikspunkter, men også måler landmassernes bevægelse. Den officielle betegnelse for disse er "Permanente GNSS referencestationer".
Smidstrup (Skærup Vest) Suldrup (Himmerland Øst) Ferring
En del postamenter er beskadiget. Skaden kan variere fra en lettere skamfering til en totalskade. På postamenter.dk kan du se en artikel om skadede postamenter.
 Lysnet, Vissing Brohøj. Et i forvejen forhutlet og Bavnehøj, Nr.Vedby. Knækket. Ny markering etableret Skamskudt postament på Knudshoved skævt postament vandaliseret Borris skydeterræn af kobbertyve.
|